Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ηράκλειο Κρήτης

Για πότε ζέστανε ο καιρός! Μπορεί το καλοκαίρι να είναι ακόμα καθοδόν, τα νησιά μας όμως από τώρα αρχίζουν να αποκτούν την τιμητική τους!
Αυτό το μήνα ταξιδεύουμε (ξανά) στην Κρήτη, αυτή τη φορά όμως στο Ηράκλειο, τη μεγαλούπολη του νησιού. Μπορεί το αστικό τοπίο να μη μαρτυρά τυχόν κρυμμένους θησαυρούς, είναι όμως γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να δει και να θαυμάσει κανείς, ακόμα και αν δεν γίνονται όλα φανερά με μια πρώτη ματιά.

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το PaintBox magazine



Χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, υψώνονται τα ερείπια της Κνωσού, μαρτυρώντας το μεγαλείο κάποιας μακρυνής εποχής. Παρά τις αλλοιώσεις που έχει επιφέρει ο χρόνος πάνω του, το ανάκτορο συνεχίζει να κρατά μέσα του ένα κομμάτι από τη λάμψη του παρελθόντος. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί μοναδικά έργα τέχνης στην ευρύτερη περιοχή, όπως αγγεία, δείγματα Γραμμικής Β γραφής, καθώς και τα πρωτότυπα των τοιχογραφιών, τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Στην οδό 1866, ημερομηνία – σταθμό για την Κρήτη, καθώς εκείνη τη χρονιά συνέβη μία από τις σημαντικότερες επαναστάσεις προκειμένου το νησί να απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό, στεγάζεται η κεντρική αγορά της πόλης. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί την κύρια πηγή ανεφοδιασμού των κατοίκων της περιοχής, η αγορά παραμένει τόσο γοητευτικά «παλαιομοδίτικη», που συνεχίζει να θεωρείται ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο μέσα στην πόλη. Ακριβώς επειδή αποτελεί ένα από τα σημεία με συνεχή κατοίκηση στο πέρασμα των αιώνων, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ψάχνοντας κρυμμένα ίχνη από το παλιό Ηράκλειο, ανάμεσα ή ακόμα και μέσα στα μαγαζιά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενετική καμάρα μέσα στο καφεκοπτείο Κουδουμά!

Ένας ακόμα φημισμένος δρόμος του Ηρακλείου που αξίζει να περπατήσει κανείς είναι και η οδός 25ης Αυγούστου, ή αλλιώς οδός «Πλάνης» όπως σατυρικά ονομάστηκε. Η 25ης Αυγούστου σήμερα είναι πεζόδρομος και είναι ο δρόμος με τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια στο Ηράκλειο.Τα κτίρια αυτά χτίστηκαν μετά την καταστροφή του 1898 για να δώσουν στο Ηράκλειο την όψη μοντέρνας μεγαλούπολης. Ονομάστηκε «οδός Πλάνης», γιατί ο επισκέπτης που έρχεται από το λιμάνι και βλέπει τα όμορφα αυτά κτίρια, σχηματίζει μία πρώτη εικόνα για την πόλη που δυστυχώς διαψεύδεται στη συνέχεια.
Τα ενετικά τείχη, τα οποία στην αρχαιότητα περιέβαλλαν την παλιά πόλη, αποτελούν έναν ακόμα ιστορικό θησαυρό του Ηρακλείου, αφού στο εσωτερικό τους βρισκόταν το κέντρο της πολιτικής, στρατιωτικής, πνευματικής και εμπορικής ζωής ολόκληρου του νησιού.
Η Κρήτη φημίζεται μεταξύ άλλων και για τις όμορφες παραλίες της, έτσι στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου υπάρχουν αρκετές απ’ αυτές. Η παραλία των Ματάλων με τη χρυσή άμμο, τα καθαρά νερά, και τους μυστηριακούς βράχους προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει ξανά το μέρος την εικόνα της ανεμελιάς παλαιότερων δεκαετιών για την οποία φημίζονταν στο παρελθόν. Κοντά στα Μάταλα βρίσκεται και το Καλαμάκι, όπως και ο Κόμος, για κείνους που αναζητούν μια πιο ήσυχη γωνιά για μπάνιο. Οι παραλίες του Κερατόκαμπου και του Κούδουμα προσφέρουν επίσης στιγμές ηρεμίας και καταγάλανα νερά, μακρυά από τη φασαρία και την πολυκοσμία της πόλης...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου