Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Το χαμένο βίντεο από την Καταστροφή της Σμύρνης

86 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, βγαίνει στην δημοσιότητα ένα βίντεο-ντοκουμέντο για τις συνθήκες της προσφυγιάς των Μικρασιατών. Μερικά χρόνια μετά τη δημοσίευση του βίντεο, οι εικόνες έφτασαν μέχρι την Ελλάδα σε μια περίοδο που οι παλιές πληγές έρχονται να βρουν τη θέση τους δίπλα στις καινούριες.

Γράφει η Κατερίνα Αλαμπασίνη

Γεμάτο στιγμιότυπα και σχόλια, το φιλμ του George Magarian -που διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της Χριστιανικής αδελφότητας νέων (YMCA)- παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τα έζησε εκείνος. Η ανάμειξη του YMCA και του YWCA (Χριστιανικής
αδελφότητας νεανίδων) αποτελεί το φίλτρο της οπτικής του γωνίας ενώ οι εικόνες δεν χάνουν την δυναμική τους και τα γεγονότα αυτά καθ'αυτά την ιστορική τους σημασία.
Όπως παρουσιάζεται στο βίντεο οι Χριστιανικές Αδελφότητες Νέων και Νεανίδων κινήθηκαν έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες, να σιτιστούν και να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους που είχαν μοιραστεί στα, γειτονικά της Σμύρνης, νησιά του Αιγαίου, την Αθήνα την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι εικόνες αυτές παρέμειναν στο σπίτι της συζύγου του George Magarian για 86 χρόνια, μέχρι που το ανακάλυψε ο εγγονός του και φρόντισε οι εικόνες να βρουν τον δρόμο τους για το φως της δημοσιότητας. Εμείς με τη σειρά μας θελήσαμε να το γνωστοποιήσουμε σε όσους από εσάς δεν έτυχε να το δείτε γιατί όλοι μας αξίζει να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να έχουμε άποψη σχετικά με την ιστορίας μας. 

Δείτε το βίντεο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου