Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΑΔΑ: ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα, η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη με πολλά να ανακαλύψει ο επισκέπτης. Αξιοθέατα, έθιμα, ιστορία. Όλα είναι εκεί και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε!

Άρθρο: Κατερίνα Αλαμπασίνη

Γενικές πληροφορίες:
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θράκη
Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Νομός: Νομός Έβρου

Λέξεις κλειδιά:
Φάρος: Το σήμα κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης. Τη δεκαετία του 1850 άρχισε να δημιουργείται ένας λιμενίσκος στον ίδιο χώρο που είναι το σημερινό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τότε φάνηκε η ανάγκη της εγκατάστασης φάρου που θα διευκόλυνε τους ντόπιους ναυτικούς αλλά και τους ναυτιλλομένους από και προς τον Ελλήσποντο. Έτσι, δυτικά του λιμανιού, χτίστηκε ένας κυλινδρικός πύργος, στην κορυφή του οποίου τοποθετήθηκε ο πυρσός. Ο φάρος εγκαινιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά την 1η Ιουνίου του 1880.
Κάστρα Άβαντα: Έξω από την Αλεξανδρούπολη κοντά στο χωριό Άβας βρίσκονται το μεσαιωνικό κάστρο του Πόταμου και το κάστρο του Άβαντα όπου συνυπάρχουν τείχη Μυκηναϊκής, Κλασικής και Βυζαντινής εποχής. Και τα δυο επιτηρούσαν τον κάμπο και έλεγχαν τις διόδους προς την πεδιάδα της Κομοτηνής και προς το εσωτερικό του όγκου της Ροδόπης.
Αρχαιολογικός χώρος της Μεσήμβριας - Ζώνης: Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και παλαιότερα ονομάζονταν Μεσήμβρια. Μετέπειτα ονομάστηκε Ζώνη. Αποτελούσε μία από τις αποικίες της Σαμοθράκης. Η πόλη αναπτύχθηκε τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. αλλά άρχισε να παρακμάζει με την Μακεδονική κατοχή και αργότερα όταν αναπτύχθηκαν οι δρόμοι στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα τείχη της πόλης, δρόμους, κτίρια, τα ιερά της Δήμητρας και του Απόλλωνα και ένα νεκροταφείο έξω από τα τείχη της πόλης.
Οικοτουριστικό Κέντρο Τυχερού: Στο Τυχερό, 50 χλμ. βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Τυχερού, απλώνεται ένα πλήρες, πρωτότυπο και ιδιαίτερο συγκρότημα αναψυχής, με υποδομές διασκέδασης, άθλησης και χαλάρωσης.
Ξενώνας, με εκπληκτική θέα στη λίμνη Τυχερού, αποτελεί εξαιρετική πρόταση για εναλλακτικές διακοπές και ξεκούραση.
Λειτουργεί ως ορμητήριο για κοντινές εκδρομές στο Δέλτα Έβρου και το Δάσος Λευκίμης - Δαδιάς.
Παράλληλα προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις διασκέδασης, άσκησης και επαφής με τη φύση. Ποδήλατο, μαθήματα ιππασίας ή βόλτες με άλογα, κανό, τοξοβολία κ.α.
Γιορτή Κρασιού: Το 2013 αναβίωσε, μετά από 25 χρόνια, η γιορτή κρασιού στην Αλεξανδρούπολη.
Ανθεστήρια: Είναι η απάντηση στις αποκριάτικες εκδηλώσεις άλλων περιοχών που όμως θέμα έχει τα λουλούδια. Γίνεται Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την 14η Μαΐου. Η γιορτή τέθηκε ως θέμα και ψηφίστηκε το 1968, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της χούντας στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.
Σπηλιά Κύκλωπα: Η Σπηλιά του Κύκλωπα, κατά την τοπική παράδοση αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο των Ελληνικών Θεοτήτων της Θράκης. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός που είναι από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής. Είναι το κατά την τοπική λαϊκή παράδοση γνωστό σπήλαιο του Κύκλωπος Πολύφημου που ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με ένα παλούκι, αφού πρώτα τον μέθυσε. Το σπήλαιο βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης με ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο χρονολογίας περ. 4.500 π.Χ., εντός του βράχου. Ο χώρος του αποτελείται από τρεις θαλάμους με λαξευμένες κόγχες και σκαλοπάτια. Επίσης το εσωτερικό του περιλαμβάνει πήλινες κατασκευές, αγαλματίδια και ειδώλια ζώων. Στο σπήλαιο το οποίο έχει δύο χώρους, διακρίνονται σκαλοπάτια, δεξαμενές και παρατηρητήριο.


Η ανάρτηση που ξεχωρίσαμε:
Ενθουσιάστηκα όταν είδα την φωτογραφία που ανέβασε το blog “Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη” (http://www.oldalexandroupoli.gr) με θέα προς τη Σαμοθράκη. Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο συντάκτης της ανάρτησης, το νησί μοιάζει να πετάει.
Δείτε την υπέροχη φωτογραφία εδώ: http://www.oldalexandroupoli.gr/2013/08/blog-post.html








Εξωτερικοί σύνδεσμοι/Πηγές:
http://www.alexpolis.gr
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7#.CE.A0.CE.BF.CE.BB.CE.B9.CF.84.CE.B9.CF.83.CE.BC.CF.8C.CF.82-.CE.9B.CE.B1.CE.BF.CE.B3.CF.81.CE.B1.CF.86.CE.AF.CE.B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου