Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Κύθνος

Πανέμορφες παραλίες, ανεμόμυλοι, πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, γραφική Χώρα, και ένα τοπίο γυμνό, «κεντημένο» με ξερολιθιές είναι σίγουρο ότι θα συγκινήσουν όλους εκείνους που αναζητούν έναν τόπο διακοπών αυθεντικό και φιλόξενο. Αυτή είναι η Κύθνος, ή αλλιώς τα Θερμιά (λόγω των θερμών πηγών στον όρμο των Λουτρών, όπου βρίσκεται και το Υδροθεραπευτήριο).

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
Συντάκτρια του PaintBox magazine

Η Κύθνος είναι ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο νησί, με τη διαφορά όμως ότι έχει διατηρήσει ανέπαφη την άγρια ομορφιά της. Η καρδιά του νησιού χτυπά στη μεσόγεια πρωτεύουσα, τη Χώρα ή Μεσαριά, ένα πραγματικά κουκλίστικο χωριό, ενώ στο λιμάνι του νησιού, τον Μέριχα, η νύχτα αποκτά ζωή με τα διάφορα μπαράκια που πλαισιώνουν τη γύρω περιοχή. Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας βρίσκεται και το Αιολικό Πάρκο, ο πρώτος ελληνικός αιολικός σταθμός.
Προχωρώντας προς τη νότια μεριά θα συναντήσουμε τη Δρυοπίδα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Ένα πολύ όμορφο χωριό, ιδανικό για χαλαρούς περιπάτους. Στο Βυζαντινό και Λαογραφικό μουσείο της περιοχής θα δείτε από κοντά την αισιθητική και τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιας άλλης εποχής, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα  σπήλαια της Ελλάδας, το οποίο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σπήλαιο αποτέλεσε καταφύγιο των κατοίκων.

Για τους πεζοπόρους και εξερευνητές, η Κύθνος έχει να σας αποκαλύψει πολλούς θησαυρούς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Βρυόκαστρου, αλλά και το Κάστρο της Ωριάς, όπου βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αιώνα. Στο Κάστρο σώζονται ερείπια του τείχους, των σπιτιών και κάποιων εκκλησιών. Σύμφωνα με τοπικό θρύλο, το Κάστρο έπεσε κατόπιν προδοσίας...

Στην Κύθνο υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις παραλίες. Οι γραφικοί κολπίσκοι που σχηματίζονται, τα κρυστάλλινα νερά και η σκιά που προσφέρουν τα αλμυρίκια, δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα χαλάρωσης, κάνοντάς σε να θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί. Η παραλία της Αγίας Ειρήνης, της Νάουσας, των Λουτρών με τα ιαματικά νερά, του Αγίου Δημητρίου με τη μικρή Πετρούσα ακριβώς δίπλα και της Μεγάλης Άμμου είναι από τις παραλίες που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε! Η πιο εντυπωσιακή παραλία της Κύθνου όμως είναι μάλλον η Κολώνα, στην οποία μία λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, δημιουργώντας δύο πανέμορφες, παράλληλες αμμουδιές.
Σε κάθε περίπτωση μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα παραδοσιακά εδέσματα του νησιού και κυρίως το τυρί, το κρασί, αλλά και το θυμαρίσιο μέλι, που θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως, όπως και τα γλυκά του κουταλιού, το παστέλι, τις πίτες, με λίγα λόγια, όλα όσα οι κάτοικοι του νησιού σας προσφέρουν απλόχερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου