Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στον Τόρνο Ευρυτανίας


Γράφει η Κατερίνα Αλαμπασίνη / Φωτογραφίες: Π. Παλαιός
Αναδημοσίευση από PaintBox magazine

Με τον ερχομό του Δεκέμβρη μας έπιασε μια διάθεση για βουνό. Η Ευρυτανία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για καλοκαίρι και χειμώνα κι εμείς ξεκινάμε για εκεί και πιο συγκεκριμένα για τον Τόρνο που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού, 35χλμ. από το Καρπενήσι, 55χλμ. από το Αγρίνιο και σε υψόμετρο 800μ.. Εκεί μπορεί να βρει κανείς φυσική ομορφιά και οργανωμένες ορειβατικές διαδρομές για να περάσει ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. Ακόμα στο χωριό μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέρουσες εκκλησίες, ένα λαογραφικό μουσείο και τον επισκευασμένο νερόμυλο.

Πρώτη στάση με το που φτάσουμε στο χωριό θα είναι το Πολιτιστικό Καφενείο όπου μπορούμε να βρούμε καφέ αλλά και φαγητό μετά το ταξίδι μας. Δεν θα το παρακάνουμε βέβαια γιατί έχουμε και δρόμο μπροστά μας. Μια που είμαστε όμως στο χωριό δεν θα παραλείψουμε να περάσουμε από τον νερόμυλο. Αξίζει τον κόπο μια ματιά.

Στο σημείο που τον προηγούμενο αιώνα αλλά και παλιότερα λειτουργούσε ο ένας από τους δύο μύλους του χωριού, οι κάτοικοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα παλιά θεμέλια και τα μισογκρεμισμένα τοιχία για να "αναστήσουν" τον παλιό νερόμυλο. Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και εδώ και λίγο καιρό ο νερόμυλος είναι πλήρως λειτουργικός και μπορούν όλοι οι επισκέπτες να δουν από κοντά πως, με τη βοήθεια του νερού, γινόταν η επεξεργασία των δημητριακών.
Η ομορφιά της ελληνικής ορεινής φύσης, η θετική ενέργεια του νερού και η αισθητική της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ενώνονται με το τοπίο.

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να διαλέξουμε διαδρομή και να προμηθευτούμε χάρτη. Αν ερχόμασταν από Αθήνα μπορούσαμε να έχουμε ήδη βρει έναν στο Τουριστικό Γραφείο στο Καρπενήσι, όμως, επειδή ξεκινήσαμε από το Αγρίνιο και δεν περάσαμε από εκεί θα βρούμε έναν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού. Μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε επτά διαδρομές, το "Μονοπάτι των καταρρακτών", το "Μονοπάτι του βουνού", το "Φαράγγι του Τόρνου", το "Μικρό Πανταβρέχι - Ψηλό γεφύρι", το "Μονοπάτι της κορυφογραμμής", το "Μονοπάτι για Καστανιά" και το "Το μονοπάτι του "Παλαβογιάννη"". Όλες είναι οργανωμένες και χαρτογραφημένες και λειτουργούν όλο τον χρόνο. Η κάθε μία είναι όμορφη και μοναδική και όλες μπορούν να προσφέρουν το φυσικό κάλος και την ηρεμία που χρειάζεται κάποιος για να ξεφύγει από την ένταση της καθημερινότητας. Η απόσταση σίγουρα θα διανυθεί πολύ εύκολα και η ώρα θα περάσει σαν το νερό που κυλάει από σχεδόν κάθε πέτρα τριγύρω, σημάδι πλούσιας ζωής. Ότι και να διαλέξουμε δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Το λιγότερο που θα κερδίσουμε είναι τοπίο και... οξυγόνο...

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Τόρνου www.tornos.gr.


Πληροφορίες:
Γιάννης Κωνσταντόπουλος

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών τον Π. Παλαιό και τους διαχειριστές του tornos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου