Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στα άδυτα του Βίτσι: Νυμφαίον

Γράφει η  Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από PaintBox magazine


Ένα από τα μέρη που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς κάποια στιγμή στη ζωή του είναι το πανέμορφο Νυμφαίο, ένας απ’ τους πλέον ομορφότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Το χωριό ονομαζόταν αρχικά Νιβεάστα, ενδεχομένως λόγω του σημείου όπου χτίστηκε, το οποίο ήταν πολύ δύσκολο να γίνει ορατό από κάποιον που δε γνώριζε ήδη την ύπαρξή του (ni vista = αόρατος)!  Μια άλλη ερμηνεία της ονομασίας του χωριού σχετίζεται με την ασύγκριτη ομορφιά του τοπίου που συναντά κανείς εκεί, ενώ μια τρίτη ερμηνεύει το όνομα Νιβεάστα ως το μέρος “όπου μένει το χιόνι” (nives sta).
Το Νυμφαίο λοιπόν, έτσι όπως μετονομάστηκε το 1928, υπάγεται στο νομό Φλωρίνης και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα νότια του νομού, στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Όπως και τα περισσότερα χωριά, έτσι και το Νυμφαίο καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, με αποτέλεσμα να ερημώνει όλο και περισσότερο ως το 1980. Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία όμως των κατοίκων και σε συνδυασμό με προγράμματα χρηματοδότησης, το χωριό απέκτησε και πάλι ζωή, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990 και μετά, για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, αλλά κι ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά ολόκληρης της Ευρώπης. Κι όχι τυχαία!

Το μέρος είναι πραγματικά παραμυθένιο. Λες και ξαφνικά βρέθηκες σε μιαν άλλη εποχή... Περικυκλώνεται από ένα επιβλητικό δάσος με οξιές και κύριο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικής του χωριού είναι η γκρι πέτρα. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τα χρώματα της φύσης, ειδικότερα το χειμώνα κάνουν το τοπίο ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και ταυτόχρονα πολύ οικείο. Όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα σας, θα βρείτε εκτός από πετρόκτιστα σπίτια και αμέτρητα λιθόστρωτα γραφικά μονοπατάκια, που σε κάθε γωνιά τους έχουν κάτι το μοναδικό ν’ αποκαλύψουν. Περπατήστε κάθε γωνιά του χωριού και στρίψτε σε κάθε σοκάκι που θα συναντήσετε!  Τα παλαιά αρχοντικά που καταστράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου έχουν ανακαινιστεί πλήρως και μάλιστα σε ένα απ’ αυτά στεγάζεται και το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας.
Αν λοιπόν είστε λάτρεις της ιστορίας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε «Το σπίτι των χρυσικών», όπως αλλιώς ονομάζεται το μουσείο, το οποίο αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού της πρώιμης περιόδου ακμής του Νυμφαίου (18ος-20ος αιώνας). Στο εσωτερικό του θα βρει κανείς οικιακό εξοπλισμό και παραδοσιακές ενδυμασίες του 19ου αιώνα, συλλογές χρυσοχοΐας και κοσμήματα, αλλά και σπάνιο υλικό από τον Μακεδονικό αγώνα. Ακόμα, το Μουσείο φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό αφιέρωμα σε όλες εκείνες της προσωπικότητες που σφράγισαν με τη συμβολή τους την ιστορία της Ελλάδας (αγωνιστές, διδάσκαλοι του Έθνους, πνευματικοί άνθρωποι κλπ). Επιπλέον η Νίκειος Σχολή, η οποία προσφέρθηκε ως δωρεά από τον καπνέμπορο Ζαν Νίκου το 1928 κι υπήρξε το σχολείο του χωριού, αποτελεί σήμερα συνεδριακό κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σε ελάχιστη απόσταση από το Νυμφαίο και μέσα στο δάσος πλαισιώνεται το ευρωπαϊκό κέντρο προστασίας λύκου και καφέ αρκούδας «Αρκτούρος».  Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη δράση του οργανισμού, να επισκεφθούν τα υπό προστασία ζώα, αλλά και να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτόν οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, βοηθώντας έτσι στο δύσκολο έργο του. Μέσω αυτού, η οργάνωση προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται τον κόσμο, σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά κοντά στη φύση είμαστε...
Το Νυμφαίο διαθέτει επίσης ιππικό όμιλο, αλλά και τον λεγόμενο αστικό συνεταιρισμό γυναικών «Η Νύμφη»,  όπου πωλούνται βιβλία για την ιστορία της περιοχής και παραδοσιακά προϊόντα, όπως νόστιμα σπιτικά γλυκά, βότανα και μυρωδικά, λικέρ από φρούτα του δάσους (μιααααμ).
Η περιοχή διατηρεί σχέση ισορροπίας ανάμεσα στον τουρισμό και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητα των κατοίκων είναι η προστασία κι ο σεβασμός προς αυτό, επιτυγχάνοντας έτσι το λεγόμενο «ήπιο τουρισμό». Αυτό φυσικά δε μειώνει τη δημοτικότητά του ούτε στο ελάχιστο κι έτσι συγκεντρώνει ετησίως 50.000 επισκέπτες!
Κι αν σας άνοιξε η όρεξη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εστιατόριο του ξενώνα Λινούρια και την ταβέρνα «Αρχοντικό» που βρίσκονται μέσα στο χωριό. Πέραν αυτών όμως, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και στα γειτονικά χωριά, όπως για παράδειγμα στο Σκλήθρο και τον Αετό που έχουν εξίσου άριστη τοπική κουζίνα. 
Επίσης! Κοντά στο Νυμφαίο υπάρχουν δύο πανέμορφες αλλά άγνωστες στους περισσότερους μικρές λίμνες, η Ζάζαρη και η Χειμαδίτιδα. Μη φύγετε από την περιοχή χωρίς να περάσετε πρώτα από κει... Καλή απόδραση! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου