Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Λιτόχωρο


Γράφει η  Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το

Είχα ακούσει τόσα πολλά για το Λιτόχωρο πριν καν ακόμα μπορέσω να το θαυμάσω από κοντά! Η αλήθεια είναι πως πάντα με γοήτευε το συγκεκριμένο μέρος, κυρίως λόγω της τοποθεσίας στην οποία είναι κτισμένο. Και να που τελικά κατάφερα επιτέλους να το επισκεφθώ!
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν έφτασα είναι ότι είναι πραγματικά το ιδανικό μέρος για όσους έχουν τάσεις φυγής, πάνω κάτω δηλαδή για όλους μας. Στρέφοντας το βλέμμα μου στα δυτικά συναντώ την επιβλητικότητα του Ολύμπου, του βουνού των θεών. Κοιτάζω προς τα ανατολικά και κει το τοπίο αλλάζει εντελώς! Η φύση έχει κάνει για άλλη μια φορά το θαύμα της, προσφέροντας απλόχερα στο νομό Πιερίας καταγάλανες παραλίες και ακρογιαλιές. Ακριβώς αυτό είναι που κάνει το Λιτόχωρο τόσο ιδιαίτερο. Δεν το λες πόλη, αλλά δεν το λες και χωριό, επομένως θα βρεις όλα όσα θέλεις, χωρίς όμως τη βαβούρα και τη μόλυνση της μεγαλούπολης. Παρά τη ζωντάνια και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υστερεί σε γραφικότητα. Περπατώντας στα σοκάκια του θα καταλάβετε τι εννοώ...




Ένα πράγμα θα πω μόνο: Όλυμπος. Αυτόματα το μυαλό και η φαντασία με πάνε σε μιαν άλλη εποχή, τόσο, μα τόσο διαφορετική από τη δική μας...Αρχαία Ελλάδα, μύθοι, θρύλοι, όλα αυτά γύρω μου ζωντανεύουν και με ταξιδεύουν σε ένα μέρος μαγικό. Αρκεί να το πιστέψεις κι αμέσως ο κόσμος αυτός ξετυλίγεται μπροστά σου. Σήμερα βέβαια η περιοχή είναι αρκετά εκσυγχρονισμένη, όμως ένα διάφανο πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να πλανάται στην ατμόσφαιρα.
Περιοχή λοιπόν με πλούσια ιστορία, αρκεί και μόνο να πούμε πως βρίσκεται κοντά στο αρχαίο λατρευτικό κέντρο των Μουσών. Πέρα απ’ αυτό, σε απόσταση μόλις εννέα χιλιομέτρων δεσπόζει το Δίον. Από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους της αρχαιότητας, καθώς εκεί βρισκόταν η αρχαία Αγορά, αλλά και πολλά ιερά, όπως του Διός, της Ίσιδος, της Δήμητρας και του Ασκληπιού. Κάθε καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο διοργανώνονται πολυάρριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με διάφορους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, αλλά και της μουσικής. Αλλά και μέσα στο Λιτόχωρο, σε μια προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης και αναβίωσης των λαϊκών εθίμων, διοργανώνονται εξίσου πολλές εκδηλώσεις, ανάλογα με την εκάστοτε εποχή του χρόνου.
Αυτό που σίγουρα αξίζει είναι να περπατήσετε στο βουνό των θεών. Δε χρειάζεται να 'στε επαγγελματίας πεζοπόρος ή ορειβάτης, αρκεί να έχετε διάθεση για λίγη παραπάνω περιπέτεια! Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, με κυριότερο το Μονοπάτι Ε4, το οποίο κινείται δυτικά από το Λιτόχωρο προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα. Το διέσχισα και πιστέψτε με, είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες που θα έχετε να θυμάστε! Ξύλινες γέφυρες, καταπράσινες βουνοκορφές, άρωμα άγριων λουλουδιών...κι αυτά είναι μόνο λίγα απ’ αυτά που θα συναντήσετε εκεί!
Παρόλα αυτά, αν δεν είστε λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε και με όχημα να φτάσετε σε ένα αρκετά ψηλό σημείο στον Όλυμπο, συγκεκριμένα στα Πριόνια, τα οποία βρίσκονται δίπλα στον ποταμό Ενιπέα. Στο δρόμο σας προς τα Πριόνια θα βρείτε και την παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου, η οποία ιδρύθηκε το 1540. Παρά τις πολλαπλές λεηλασίες που υπέστη στο παρελθόν από τους κατακτητές, σήμερα, αναστυλωμένη πλέον λειτουργεί ως μετόχι της νέας Μονής του Αγίου Διονυσίου, που βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το Λιτόχωρο. Α και μην ξεχάσετε να φωτογραφίσετε το μικρό καταρράκτη που θα συναντήσετε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου