Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Κόνιτσα
Γραφική, ιστορική, πολυδιάστατη

Γράφουν/Φωτογραφίες: Μαρία και Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου
Read this article in english 

Βρεθήκαμε άνοιξη στην Κόνιτσα! Η Κόνιτσα είναι μία γραφική κωμόπολη που γεωγραφικά τοποθετείται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή της Ηπείρου. Βρίσκεται στις πλαγιές της Τύμφης και στη συμβολή των τριών ποταμών, του Αώου, του Σαραντάπορου και του Βοϊδομάτη και μετρά γύρω στους 5.000 κατοίκους.
Η Κόνιτσα ιστορικά εμφανίζεται γύρω στον 7ο μΧ αιώνα. Ωστόσο, επειδή διαρκώς καταστρεφόταν από επιδρομές, χτίστηκε από την αρχή πολλές φορές. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σήμερα, διατηρείται από τους ίδιους τους κατοίκους, ο χωρισμός της περιοχής σε Άνω και Κάτω Κόνιτσα, όπως συνέβαινε και παλιότερα. 
Η Άνω Κόνιτσα αποτελεί την κυρίως κατοικημένη περιοχή της κωμόπολης. Ανηφορίζοντας από την πλατεία και διαβαίνοντας τα λιθόστρωτα σοκάκια που εμφανίζονται εδώ και εκεί, ο ταξιδιώτης συναντά τα νοικοκυρεμένα και καλαίσθητα -με αυλές, πηγάδια και ανθοστόλιστους κήπους-, σπίτια των ντόπιων. 

Συνεχίζοντας τα ανηφορικά δρομάκια, οι παραστάσεις αλλάζουν και αποκαλύπτονται κατάλοιπα από το παρελθόν. Μιλάμε φυσικά για τα διατηρητέα αρχοντικά, χτισμένα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ειδικότερα, το σπίτι της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά
και το αρχοντικό του Χουσεϊν Μπέη, που αποτέλουν δύο χαρακτηριστικά δείγματα οικοδομημάτων της εποχής τους.
Εκτός από τα αρχοντικά, την Κόνιτσα συνθέτουν κάποια παλαιά χτίσματα, τουριστικά μαγαζιά και στέκια παραδοσιακών τοπικών γεύσεων καθώς και εκκλησίες.
Ώρα τώρα για μια επίσκεψη στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Για να φτάσετε εκεί, θα ακολουθήσετε την μοναδική διαδρομή μέσα από το χωμάτινο μονοπάτι που το αγκαλιάζουν ψηλά καταπράσινα δέντρα. 

Πλησιάζοντας στο μοναστήρι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την απερίγραπτη θέα που απλώνεται μπροστά στα μάτια σας: ο ποταμός Αώος και το φαράγγι του με την ξακουστή πέτρινη τοξωτή γέφυρα, καθώς και μια πανοραμική όψη γειτονικών περιοχών. Πέρα από το εκκλησάκι, στην άκρη της πόλης της Κόνιτσας, βρίσκεται το Μεσαιωνικό Κάστρο της περιοχής, του οποίου σώζονται ερείπια. Υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους και σύμφωνα με μαρτυρία ενός ντόπιου κατοίκου, πέτρες του κάστρου χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο σπιτιών των κατοίκων της Κόνιτσας.

Στην είσοδο της Κόνιτσας, προβάλλει μέσα σε ένα τοπίο γνήσιας φυσικής ομορφιάς, το πέτρινο γεφύρι του Αώου.
Είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και χτίστηκε το 1870, από το Ζ. Φρόντζο. Για το ασφαλές πέρασμα υπήρχε στο κέντρο της καμάρας στη γέφυρα και ακόμα υπάρχει, ένα καμπανάκι, το οποίο προειδοποιούσε τους διαβάτες σε περιπτώσεις που φυσούσαν άνεμοι.
Λίγο πάνω από το μονότοξο γεφύρι, σώζεται το τούρκικο τζαμί του Σουλτάν Σουλεϊμάν.
Η Κόνιτσα όμως, είναι και προορισμός για σπορ και περιπέτειες. Πεζοπορία και rafting είναι δύο μόνο από τις δραστηριότητες, στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε.
Ποικιλία κρεάτων, νόστιμων μεζέδων, ντόπιου κρασιού και τσίπουρου, συνθέτουν το γαστρονομικό κόσμο της Κόνιτσας!


Το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου