Γράφει η Κατερίνα Αλαμπασίνη
Διαβάστε όλο το άρθρο στο τεύχος 19 του PaintBox magazine
Στο πρώτο μέρος του οδηγού για το free camping είδαμε κάποια πρώτα βασικά πράγματα όπως το νομικό πλαίσιο γύρω από το ελεύθερο κάμπινγκ, τον απαραίτητο εξοπλισμό και κάποια πράγματα για το που μπορούμε να κατασκηνώσουμε. Έχουμε όμως πολλά να δούμε ακόμα. Στο δεύτερο μέρος σας δίνουμε συμβουλές σχετικά με τη σκηνή σας, το άναμα φωτιάς, χρήσιμες κατασκευές με σπάγκο και ξύλα που θα βρούμε στη φύση και κάποιες τελευταίες συμβουλές που μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμες. Διαβάστε παρακάτω.
Συμβουλές και τρικ σχετικά με τη σκηνή σας
Η σκηνή σας είναι το κατάλυμα σας. Όπως προστατεύετε το σπίτι σας θα προστατέψετε και τη σκηνή σας για όσο μένετε εκεί.
Που να τη στήσετε
Στήστε τη σκηνή σε όσο πιο ίσιο έδαφος μπορείτε. Εάν διαθέτετε μόνο υπόστρωμα για το βράδυ αφαιρέστε τις μεγάλες πέτρες από το έδαφος πριν τοποθετήσετε τη σκηνή.
Μείνετε τουλάχιστον 15 μέτρα από το νερό για να μην εμποδίζετε άλλους που θέλουν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, να μην σας επηρεάσει αλλαγή της στάθμης του ποταμού και να μην είστε πολύ κοντά στα έντομα που έλκονται από το νερό.
Φροντίστε να βάλετε τη σκηνή σας από τη μεριά που είναι σκιερή το πρωί. Η καλύτερη μεριά είναι Δυτικά-Βορειοδυτικά (αντίθετα δηλαδή από τον ήλιο μέχρι και το μεσημέρι) από το δέντρο ή ότι άλλο σας προσφέρει σκιά, εκτός κι αν αυτό καλύπτει τελείως τη σκηνή.
Γενικές Αρχές
Όπως ξέρετε ήδη η σκηνή σας έχει δύο στρώματα κάλυψης, το ένα αδιάβροχο και αδιαφανές και το άλλο που λειτουργεί σαν σήτα. Αν θέλετε να προστατεύσετε τη σκηνή σας από εισβολείς, είτε είστε μέσα είτε όχι πρέπει να έχετε πάντα κλειστή τη σήτα.
Εάν έχετε κατασκηνώσει δίπλα σε αγνώστους ένα λουκετάκι δεν βλάπτει όταν κάνετε τις βουτιές σας, ειδικά αν έχετε αφήσει μέσα λεφτά, φωτογραφική μηχανή και άλλα σχετικά αντικείμενα.
Μην ξεχνάτε ότι είστε στη φύση. Βγάλτε μια φορά τη μέρα και τινάξτε τα sleeping bags σας και ρίξτε μια ματιά κάτω από το στρώμα ή το υπόστρωμά σας.
Προστασία από βροχή
Δεν ζούμε και σε καμιά τροπική χώρα, για την ώρα τουλάχιστον, όμως στραβές συμβαίνουν και μπορεί να πιάσει κάποια βροχή όσο κατασκηνώνουμε. Προστατεύουμε εύκολα τη σκηνή μας σκάβοντας ένα αυλάκι περιμετρικά της σκηνής μερικών εκατοστών πλάτους και βάθους. Κάθετα στο κυκλικό αυλάκι και με κατεύθυνση προς την παραλία/ποτάμι σκάβουμε ένα αυλάκι-διαδρομή που θα οδηγήσει τα νερά προς εκεί που είναι η θέση τους.
Προστασία από τα φίδια
Ένα σπαγκάκι περιμετρικά της σκηνής, δεμένο στην κορυφή από ξυλαράκια καρφωμένα στο χώμα είναι αρκετό για να τρομάξει τα φίδια που μπορεί να εμφανιστούν. Μην ξεχνάτε ότι είναι και... ντάλα καλοκαίρι.
Υπαίθρια φωτιά με επιτυχία και ασφάλεια
Η φωτιά στην παραλία θεωρητικά δεν επιτρέπεται. Βέβαια, όλοι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, ειδικά αυτοί που προτιμούν την παραλία, ανάβουν την φωτιά τους για να την απολαύσουν το βράδυ. Αφού θα την ανάψουμε που θα την ανάψουμε λοιπόν ας το κάνουμε με ασφάλεια.
Προετοιμασία χώρου και προστασία από τον αέρα
Για να προστατέψουμε τη φωτιά μας από τον αέρα για να μην σβήσει αλλά κυρίως για να μην εξαπλωθεί πρέπει να την τοποθετήσουμε πιο χαμηλά από το έδαφος. Θα σκάψουμε λοιπόν μία λακκούβα κάπως μεγαλύτερη από πλάτος της φωτιάς που θέλουμε να ανάψουμε και λίγα εκατοστά βάθος. Απαραίτητο είναι ακόμα θα καρφώσουμε περιμετρικά της λακκούβας πέτρες οι οποίες θα ενισχύσουν την προστασία. Προσοχή: αν κατασκηνώσετε σε ποτάμι κρατήστε αποστάσεις από τις πέτρες που περικυκλώσατε τη φωτιά γιατί, λόγω του νερού που απορροφούν, είναι πιθανό σε ακραίες συνθήκες να σκάσουν...
Πυρασφάλεια
Πριν ακόμα ανάψετε την φωτιά σιγουρευτείτε ότι έχετε σε απόσταση ασφαλείας ένα μπιτόνι με νερό για περίπτωση ανάγκης ειδικά εάν είστε σε δάσος. Ακόμα και στην σιγουριά της παραλίας ή του ποταμού φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι με το κατάλληλο δοχείο για να μεταφέρετε το νερό εάν χρειαστεί.
Άναμμα φωτιάς
Προετοιμαστήκαμε σωστά και τώρα πρέπει να ανάψουμε τη φωτιά. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη αλλά πρέπει να γίνουν όλα με τη σειρά για να μην παιδευόμαστε με τις ώρες χωρίς αποτέλεσμα μέχρι να ανάψουν τα... κούτσουρα που μαζέψαμε. Το φαρμακείο που πήρατε μαζί σας δεν βοηθάει μόνο σε περίπτωση τραυματισμού ή ατυχήματος. Ένα βαμβάκι ποτισμένο στο οινόπνευμα κάνει τέλειο προσάναμμα. Σε άλλη περίπτωση τα ξερά φύλλα ή ακόμα καλύτερα πευκοβελόνες αρπάνε αμέσως και μπορούν να βοηθήσουν.
Κάντε μία μικρή στοίβα με λεπτά ξερά κλαδάκια και έχετε έτοιμα κοντά σας μερικά μέτρια κλαδιά για ενίσχυση της φωτιάς. Ανάψτε το βαμβάκι και τοποθετήστε το μέσα στα ξερά κλαδάκια που θα δημιουργήσουν την αρχή της φωτιάς σας. Αρχίστε να τοποθετείτε από πάνω τα μέτρια κλαδιά. Στο τέλος θα βάλετε τα κλαδιά πάχος μεγαλύτερα των δύο εκατοστών. Να θυμάστε, ο πιο κατάλληλος σχηματισμός των ξύλων για υπαίθρια φωτιά είναι η πυραμίδα οπότε μην ρίξετε απλά το ένα ξύλο πάνω στο άλλο.
Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για το άναμμα της φωτιάς εδώ.
Χρήσιμες κατασκευές με σπάγκο και υλικά της παραλίας
Απλώστρα για τις πετσέτες και τα μαγιό
Η απλώστρα είναι μία σούπερ εύκολη κατασκευή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα μουσκεμένα ρούχα σας. Βρείτε τρία ή τέσσερα ανθεκτικά κλαδιά σε μήκος από 30 μέχρι 50 εκατοστά, δύο πασαλάκια ή ανάλογα ξύλα για το στερέωμα στο έδαφος, πάρτε τον σουγιά και τον σπάγκο σας και ξεκινάμε. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο.
Μετρήστε την απόσταση μεταξύ του κλαδιού του δέντρου που θα δέσετε το πάνω μέρος της απλώστρας και του σημείου που θα στερεώσετε τη βάση στης απλώστρας έχοντας υπόψιν ότι η κατασκευή τοποθετείται ιδανικά σε γωνία 45 με 60 μοίρες από το έδαφος. Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο μήκους διπλάσια από αυτό που υπολογίσατε συν δύο μέτρα (π.χ. 5+5 μέτρα +2 μέτρα περιθώριο). Τα δύο επιπλέον μέτρα καλύπτουν τις απώλειες από το φάρδος του κλαδιού που θα στερεώσετε την κατασκευή, τους κόμπους γύρω από τα ξύλα και το δέσιμο στο έδαφος. Καλύτερα να περισσέψει σπάγκος παρά να μην σας φτάσει.
Με τον σουγιά καθαρίστε λίγο τα κλαδιά από τις φλούδες που φεύγουν εύκολα (για να μην μαδήσουν πάνω στα ρούχα σας) και από τα παρακλάδια ή τα αιχμηρά υπόλοιπα που έμειναν ότι τα αφαιρέσατε (για να μην πιαστούν τα ρούχα σας και σκιστούν.
Περάστε το σπάγκο πίσω από το κλαδί που θα στερεώσετε την κατασκευή και δέστε έναν απλό διπλό κόμπο προς την μεριά που θα εκτείνεται φροντίζοντας τα δύο σκέλη που μένουν να είναι όσο το δυνατόν ίσα σε μήκος.
Δέστε τα κλαδιά στις δύο άκρες τους με τα δύο σκέλη του σπάγκου σε ίσες αποστάσεις έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια κατασκευή που μοιάζει με ανεμόσκαλα, τοποθετώντας το πιο μακρύ από όλα ψηλά (εκεί θα κρεμάτε πιο μακριά πράγματα όπως πετσέτες θαλάσσης). Ο κόμπος δεν είναι κάτι δύσκολο. Περάστε τον σπάγκο τρεις βόλτες γύρω από κάθε άκρη και στο τέλος κάντε έναν διπλό απλό κόμπο.
Μόλις στερεώσετε όλα τα κλαδιά καρφώστε τις δύο άκρες στο έδαφος με τα ξύλα ή τα πασαλάκια τα οποία πρέπει να καρφώσετε υπό γωνία αντίθετη από αυτή της απλώστρας για να μην φύγουν από το έδαφος.
Είστε έτοιμοι και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως.
Κάδος απορριμάτων
Μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο ένας απαιτεί να βρείτε τα κατάλληλα διχαλωτά ξύλα ενώ ο άλλος μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε κλαδιά αρκεί να είναι από τρία και πάνω. Εφόσον έχετε τα κατάλληλα υλικά η κατασκευή τους είναι πολύ απλή. Ας δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε.
>Κατασκευή 1
Βρείτε ένα ανθετικό κλαδί με αρκετό μήκος και διχάλα στην άκρη. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση και ένα μεγάλο μέρος του δοχείου. Χρειαζόμαστε ακόμα άλλο ένα κλαδί με διχάλα (όχι απαραίτητα με βάση) ή δύο κλαδιά που να είναι καμπύλα ή με σχήμα γωνίας.
Καρφώστε το κεντρικό κλαδί στο έδαφος.
Τοποθετήστε τη δεύτερη διχάλα ή τα δύο κλαδιά με τέτοιον τρόπο που να σχηματίζουν ένα ικανοποιητικού μεγέθους δοχείο σε συνδυασμό με τη διχάλα του βασικού κλαδιού. Στερεώστε με σπάγκο περνώντας τον χιαστή και ανάλογα με το σχήμα των κλαδιών. Δημιουργήστε κύκλος γύρω από τον δοχείο με τον σπάγκο δένοντας συνεχόμενα έτσι ώστε να ολοκληρώσετε τον χώρο όπου θα μπουν τα απορρίμματα.
Προσθέστε την σακούλα.
>Κατασκευή 2
Βρείτε τρία ή τέσσερα κλαδιά μήκους 50-60 εκατοστών.
Στερεώστε τα καλά στο έδαφος.
Δημιουργήστε με τον σπάγκο τα τοιχώματα του κάδου όπως κάναμε και στην προηγούμενη κατασκευή και προσθέστε μια σακούλα.
Σκίαστρο
Η κατασκευή απαιτεί δύο στηρίγματα, δέντρα ή κάτι παρόμοιο για να στηριχτεί. Μπορείτε να στερεώσετε την μία άκρη στο έδαφος όπως κάναμε με την απλώστρα όμως αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερη κατασκευή.
Βρείτε δυο γερά ξύλα μήκους ενός μέτρου περίπου ή ενώστε περισσότερα με σπάγκο για να φτιάξετε τις δύο άκρες της κατασκευής. Υπολογίστε το μήκος της κατασκευής σας συν ενάμιση-δύο μέτρα και κόψτε δύο κομμάτια σπάγκο σε αυτό το μήκος.
Στερεώστε τα κλαδιά όπως κάναμε με την απλώστρα σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσετε τις δύο άκρες του σκίαστρου και να αφήσετε το περιθώριο που χρειάζεται ο σπάγκο για να δεθεί στα δύο δέντρα. Κόψτε τουλάχιστον τέσσερα ακόμα κομμάτια σπάγκο και δέστε τα από το ένα ξύλο στο άλλο.
Δέστε την μέχρι τώρα κατασκευή στη θέση της φροντίζοντας να είναι τεντωμένη καλά και περάστε κλαδιά ή φύλλα από φοίνικα ανάμεσα από τους σπάκους που αποτελούν την κατασκευή.
Ενισχύστε με μικρά κομμάτια σπάγκου και απλούς κόμπους τοπικά εάν το θεωρείτε απαραίτητο.
Η κατασκευή αυτή είναι πολύ χρήσιμη αν υπάρχουν δέντρα εκεί που είστε αλλά είναι νεαρά ή δεν έχουν πλούσιο φύλλωμα που να σας προστατεύει από τον ήλιο.
Tip:
Αφήστε την απλώστρα και στον κάδο (ειδικά αν είναι η πρώτη κατασκευή που είναι εμφανής η χρήση της) στην παραλία. Είναι από υλικά που αποσυντίθενται και -μέχρι να συμβεί αυτό- μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι επόμενοι κατασκηνωτές και ειδικά ο κάδος μπορεί να συμβάλλει στην αφύπνιση της οικολογική τους συνείδησης. Και το σκίαστρο, ανάλογα με την αντοχή του, μπορείτε να το τυλίξετε και να το αφήσετε σε ένα εμφανές μέρος πάλι προς χρήση του επόμενου επισκέπτη της παραλίας.
Εάν ο σπάγκος σας είναι συνθετικός φροντίστε να μαζέψετε τις κατασκευές γιατί αυτός δεν αποσυντίθεται.
Κρατήστε τον χώρο καθαρό
Αν φτάσατε στην παραλία ή όπου αλλού αποφασίσατε να κατασκηνώσετε και βρήκατε ένα σωρό σκουπίδια. Οπωσδήποτε δεν σας άρεσε καθόλου αυτό. Και αν δεν βρήκατε αυτή τη φορά σίγουρα ξέρετε πως είναι το θέαμα. Πάρτε μερικές σακούλες μαζί σας και φροντίστε να ρίχνετε όλα τα σκουπίδια σας σε αυτές. Αν φτιάξετε κάδο όπως σας δείξαμε βάλτε τη σακούλα μέσα για να μπορείτε να το αδειάσετε εύκολα όπως κάνετε σπίτι σας. Μετά δέστε τις σακούλες και πάρτε τις μαζί σας μέχρι τον επόμενο κάδο. Αν όλοι μας φροντίσουμε να μαζεύουμε τα δικά μας σκουπίδια κάποια στιγμή θα σταματήσουμε να είμαστε οι επόμενοι που βρήκαν ότι παράτησαν οι προηγούμενοι στη φύση...
Και τα τσιγάρα θέλουν προσοχή. Εκτός του ότι γεμίζουν τις παραλίες και μαζεύονται δύσκολα είναι ικανές να προκαλέσουν φωτιά αν υπάρχουν ξερά χόρτα και δέντρα τριγύρω. Ένα πλαστικό μπουκαλάκι με λίγο νερό μέσα θα κάνει τη δουλειά του.
Άλλες συμβουλές
Φροντίστε τα ρούχα και τα παπούτσια σας να είναι άνετα και να έχετε μαζί σας κάτι λίγο πιο ζεστό για το βράδυ, ειδικά αν δεν ξέρετε καλά τις θερμοκρασίες της περιοχής.
Εάν έχετε σκοπό να περπατήσετε ίσως δεν πρέπει να πάτε στην παραλία μόνο με τις σαγιονάρες σας.
Αν ξεμείνατε από κρύο νερό, τοποθετήστε ένα μπουκάλι ανάμεσα σε βραχάκια ή βότσαλα σε σημείο με σκιά που να το βρέχει το νερό της θάλασσας/ποταμού/πυγής που βρίσκεται δίπλα σας. Σε μισή ώρα το νερό θα είναι τουλάχιστον ευχάριστο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τις μπύρες για το βράδυ...
Πάνω σε έναν βράχο σε σημείο που να χτυπάει ο ήλιος μπορείτε να ζεστάνετε νερό, αν θέλετε να ξεπλυθείτε από το θαλασσινό νερό για παράδειγμα.
Μία κιθάρα μπορεί να κάνει τη διαφορά στο νυχτερινό κέφι.
Διαβάστε ακόμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου