Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

5ο στηΧίο

Εγκαινιάζοντας τη στήλη των συνεντεύξεων του “Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα” υποδεχόμαστε μια μπάντα που έχει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση του νησιού όπου γεννήθηκε. Το 5ο στηΧίο, ήδη από την ίδρυσή σου στηρίζεται σε ένα project που πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδομένα σε σημείο να αποτελεί έμπνευση και για άλλους καλλιτέχνες.


Συνέντευξη στην Κατερίνα Αλαμπασίνη


Κατερίνα: Για αρχή να σας συστήσουμε στον κόσμο.
5ο στηΧίο: Είμαστε οι Μάριος Νεαμονιτάκης, Πόπη Μπενέκου, Ραφαήλ Κουμπιάς και Γιώργος Αραμπατζής και είμαστε το 5ο στηΧίο.

Κατερίνα: Γεια σας λοιπόν παιδιά, χαιρόμαστε που σας έχουμε μαζί μας. Σήμερα πραγματοποιούμε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στο “Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα”, ένα blog με θέμα την Ελλάδα ως προορισμό. Πολλοί ίσως αναρωτηθούν γιατί αυτή η συνέντευξη σε
αυτή τη σελίδα. Πρέπει λοιπόν να εξηγήσουμε το concept της μπάντας το οποίο έχει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση της Χίου. Θα μας πεις μερικά πράγματα γι' αυτό Μάριε;
Μάριος: Βεβαίως. Χαίρομαι που ξεκινάς από μένα...
Ραφ: Γιατί αν ξεκινήσεις από μένα καήκαμε!
Μάριος: Δεν το λέω γιατί είμαι ο μεγαλύτερος από τα παιδιά...
Γιώργος: 70 χρονών...
Μάριος: Τα παιδιά όπως κατάλαβες είναι γκαβά (γέλια)...
Γιώργος: Ζαβλακωμένα...
Μάριος: ...είπα να τα φέρω εδώ μπας και ξεφύγουν λιγάκι από την Ανίτα Πάνια (γέλια ξανά)...
Σχετικά με την ιδέα λοιπόν. Όπως είπαμε η μπάντα λέγεται 5ο στηΧίο, που στα αγγλικά το μεταφράζουμε 5th Element. Το λογοπαίγνιο του ελληνικού τίτλου είναι σαφές ότι αφορά το νησί μας, που είναι το 5ο σε μέγεθος στην Ελλάδα. Επίσης ο τίτλος συνδέεται κατά κάποιον τρόπο και με τις χαρακτηριστικές πέμπτες που είναι η βάση της rock και της funky μουσικής που κυρίως παίζουμε. Επίσης, ενώ είμαστε τέσσερις ψάχνουμε το πέμπτο στοιχείο μας και παράλληλα έχουμε ανθρώπους που περιστοιχίζουν κατά καιρούς την μπάντα ως το πέμπτο άτομο. Η ιδέα βέβαια γύρω απ' όλα αυτά είναι ότι έχουμε ένα υπέροχο νησί, με υπέροχους ανθρώπους, έναν τόπο που μπορεί να φιλοξενήσει πάρα πολύ κόσμο, με βαθιά ιστορία, ωραίες παραλίες και νυχτερινή ζωή και γενικότερα έναν καλός τουριστικός προορισμός.

Κατερίνα: Πότε λοιπόν γεννήθηκε όλη αυτή η ιδέα;
Μάριος: Η ιδέα γεννήθηκε ένα απόγευμα που έβλεπα τηλεόραση, ένα τοπικό κανάλι, και -θα το πω λιγάκι ωμά- έβλεπα τις παπαριές που κάνουν οι αρμόδιοι για να διαφημίσουν το νησί μένοντας στα ίδια και τα ίδια. Δεν βρίσκουν έναν τρόπο να διαφημίσουν το νησί μας ώστε να ξεχωρίσει, μια πρωτότυπη ιδέα. Έτσι γεννήθηκε το 5ο στηΧίο μέσα στο μυαλό μου.
Κατερίνα: Οπότε ο καθένας στο στοιχείο του σκέφτεται για τον τόπο του και κάνει ότι μπορεί καλύτερο.
Μάριος: Ναι. Τα παιδιά λοιπόν πάνω στην ιδέα αυτή άρχισαν να χτίζουν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή κάτι πάρα πολύ ωραίο. Πρώτα απ' όλα μια δυνατή μπάντα η οποία παίζει τα πάντα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη εμπειρία. Αυτό βέβαια που κυρίως θα θέλαμε, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό αφού σήμερα είναι και οι εποχές περίεργες, είναι, αν κάποιοι από τον τόπο μας θα θέλανε, να στηρίξουν εμάς και αυτήν την ιδέα έτσι ώστε να κάνουμε μια περιοδεία για να διαφημίσουμε το νησί μας αλλά και εμάς σαν μουσικούς με απώτερο σκοπό ακόμα και το εξωτερικό. Σκέψου μία μπάντα τουρισμού, προώθησης δηλαδή ενός τόπου, που θα κυκλοφορεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη με φυλλάδια σχετικά με το νησί και γιατί να το επισκεφθεί ο Νορβηγός, ο Σουηδός, ο Έλληνας ακόμα.

Κατερίνα: Έχετε βρει στήριξη πάνω σε αυτό;
Μάριος: Αυτή τη στιγμή στήριξη βρίσκουμε μόνο σε ιδιώτες σαν εσένα, που βλέπουν ένα όραμα σε όλο αυτό, το πιστεύουν και το προωθούν. Προς τις τοπικές αρχές έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, βέβαια μας... γειώνουν λιγάκι, γιατί, σου ξαναλέω, ζούμε περίεργες εποχές και η κρίση δεν μας βοηθάει καθόλου.

Κατερίνα: Οπότε υπάρχει μια σαφής ανάγκη προώθησης για το νησί. Θα μου πείτε και οι υπόλοιποι τη γνώμη σας σχετικά;
Γιώργος: Επιτακτική θα έλεγα ανάγκη για την προώθηση του νησιού. Έχω εργαστεί δύο χρόνια σε τουριστική επιχείρηση και ήδη από την αρχή της σεζόν ακουγόταν η φράση “Χάθηκε η τουριστική σεζόν”, σχεδόν πριν ξεκινήσει. Ναι, αλλά τι κάναμε για να προβάλουμε το νησί για να μην χαθεί η τουριστική σεζόν; Ούτε οργανωμένες εκδρομές, ούτε τουριστικά γραφεία εκτός Χίου που να ενδιαφερθούν να στηρίξουν το νησί, τα τοπικά γραφεία δεν καταβάλουν καμιά προσπάθεια, οπότε έχει φτάσει σε ένα τέλμα η όλη υπόθεση. Πιστεύω λοιπόν ότι τέτοιου είδους ιδέες είναι καλές.
Μάριος: Και πρωτότυπες

Κατερίνα: Και βέβαια αφού θέλετε να προωθήσετε το νησί θα μπορείτε να μας πείτε κάποιους λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο κάποιος να το επισκεφθεί.
Μάριος: Πρώτα απ' όλα ζούμε σε μία καταπληκτική Ελλάδα. Σε έναν τόπο που είναι μια μικρογραφία του πλανήτη. Η Χίος είναι ένας πολύ καλός προορισμός της Ελλάδας. Βλέπουμε άλλα νησιά της Ελλάδας που είναι παγκοσμίως γνωστά ως τουριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει να δείξει τίποτα εκτός από τα πάρτι και τις δημόσιες σχέσεις της. Από την άλλη νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Σαντορίνη είναι νησιά που έχουν κάτι να δώσουν στον κόσμο. Η Χίος έχει παραλίες, κάστρα, πολλά και διάφορα μουσεία, μεσαιωνικά χωριά, καταπληκτική νυχτερινή διασκέδαση -άσχετα ότι οι απαρχαιωμένοι νόμοι του κράτους δεν αφήνουν και αυτού του είδους την τουριστική δραστηριότητα να αναπτυχθεί, κι αυτό πρέπει να το τονίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε.
Κατερίνα: Κι ενώ υπάρχουν πολύ έξυπνες ιδέες όχι απλά δεν βρίσκουν στήριξη, αντιθέτως βρίσκουν εμπόδια.
Μάριος: Ναι. Από 'κει και πέρα, εκτός από τους ανθρώπους, έχει πολύ ωραία χωριά, καλό φαγητό, τη μαστίχα... Νομίζω ότι γενικά έχει πολλά πράγματα να δώσει και στο θέμα εναλλακτικός τουρισμός. Έχει ακόμα και αναρρίχηση.
Κατερίνα: Και ορειβατικές διαδρομές.
Μάριος: Και ορειβατικές διαδρομές. Έχουμε το Πελινναίο το οποίο φημίζεται ότι είναι από τα ωραιότερα βουνά, με φαράγγια, νερά και άλλα χίλια δυο. Γενικώς το νησί έχει και βουνό και θάλασσα. Έχει και νύχτα και μέρα, παρόν και παρελθόν, καλοκαίρι και χειμώνα.
Γιώργος: Είναι ακόμα ο Πασχαλινός ρουκετοπόλεμος.
Μάριος: Που είναι κάτι διαδεδομένο, μια καλή αρχή για έναν τόπο που έχει πολλά να δείξει.

Κατερίνα: Πάμε λίγο πίσω στην μπάντα. Σε τι φάση βρίσκεται;
Ραφ: Στα σχέδιά μας είναι, αν βρούμε την κατάλληλη βοήθεια να κάνουμε μια σειρά από εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, single, γιατί όχι και ένα δίσκο στην πορεία.
Κατερίνα: Αλλά για την ώρα εμφανίζεστε στη Χίο.
Μάριος: Σωστά. Η ιδέα ξεκίνησε τον Δεκέμβρη με την μπάντα να βγαίνει δημόσια 17 Μαρτίου του 2012 και την τελική σύνθεση να διαμορφώνεται στις 5/5...
Κατερίνα: Πολύ “πέντε”.
Μάριος: Ναι, έτυχε να κλείσουμε δουλειά 5/5. Παράλληλα, η μπάντα απαρτίζεται από τέσσερις πολύ καλούς μουσικούς, από τρεις διαφορετικές γενιές. Δεν σταματάμε να δημιουργούμε δικούς μας ήχους αλλά και να παίζουμε και να διασκευάζουμε αγαπημένες μουσικές διατηρώντας πάντα τον δικό μας χαρακτήρα μια που δεν είμαστε tribute band. Παίζουμε ελληνική και ξένη μουσική και τώρα είμαστε στη φάση που αυτό που ψάχνουμε είναι η συνεργασία με άλλους ανθρώπους που μπορούν να πιστέψουν και να στηρίξουν αυτό το όνομα. Όπως εσύ και άλλα άτομα που μας στηρίζουν ο καθένας με τον τρόπο του. Κάποιος μας έφτιαξε το site μας. Ένας άλλος προσπαθεί να μας φέρει σε επαφή με στον Δήμο με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και έχουν την ευαισθησία να πουν θα κάνουμε κάτι για αυτόν τον τόπο.
Κατερίνα: Και είστε σε μία φάση που σας γνωρίζει και σας αναγνωρίζει ο κόσμος της Χίου.
Μάριος: Ο κόσμος της Χίου μας γνωρίζει ήδη σαν προσωπικότητες, αφού είμαστε αρκετά χρόνια στο χώρο σαν μουσικοί. Σαν νέο σύνολο τώρα αρχίζουμε να αναγνωριζόμαστε.
Κατερίνα: Και τα live αρχίζουν να πέφτουν βροχή.
Μάριος: Μας καλούν συνέχεια. Τους αρέσει και πολύ το όνομα που νιώθουν ότι τους εκπροσωπεί. Βέβαια όπως είπαμε ο απώτερος σκοπός μας είναι να βγούμε έξω από τη Χίο. Μάλιστα, αν κάποιος διαβάσει αυτή τη συνέντευξη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να βοηθήσει σε αυτό. Υπάρχει σκοπός εδώ. Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλη μπάντα που να προωθεί τον τόπο της. Στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιες κινήσεις που απ' ότι διάβασα προωθούνται με κάποιον όρο τύπου band tourism τον οποίο δεν θυμάμαι ακριβώς.
Γιώργος: Θα μπορούσε ας πούμε να θεωρηθεί μουσικός τουρισμός. Γιατί όχι, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν νύξεις για διάφορα φεστιβάλ, ότι 23, 24, 25 Αυγούστου θα γίνει ένα μουσικό φεστιβάλ στο νησί με rock, metal και funky μουσική αλλά και με Djs, ένα φεστιβάλ δηλαδή που θα φιλοξενήσει αρκετά κομμάτια της σύγχρονης μουσικής αλλά και της παλιότερης.
Μάριος: Να, όπως την διασκευή που έχουμε κάνει εμείς, ενός δικού μας -με την έννοια του τοπικού- κομματιού το Αράπη Σούστα. Είναι ένας παραδοσιακός πολεμικός Βολισσιανός χορός. Προσπαθούμε να φέρουμε μπροστά ένα κομμάτι από το παρελθόν, μελωδίες που είναι ιδιαίτερες και δεν έχουν ακουστεί παγκόσμια. Φαντάσου τώρα αυτό το κομμάτι να παιχτεί στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι ακόμα και metal μπάντες θα γοητευθούν από μια τέτοια διασκευή.
Κατερίνα: Ναι έχουμε δει διάφορα τέτοιες απόψεις και στη metal σκηνή, όχι όμως στην Ελλάδα. Και η ελληνική μουσική έχει πολλά να ανακαλύψεις.
Μάριος: Κατ' αρχήν να σου πω ότι η μουσική δεν έχει σύνορα. Οι μόνες γραμμές που έχει είναι το πεντάγραμμο και αυτές ενώνουν, δεν χωρίζουν. Η μουσική ανήκει σε όλον τον κόσμο και πιστεύω ότι είτε παίξω μπουζούκι είτε ηλεκτρική κιθάρα οι νότες που θα χρησιμοποιήσω είναι δώδεκα είτε εγώ που είμαι Έλληνας είτε ο Κινέζος, είτε ο Αμερικάνος, είτε ο Αφρικανός.
Γιώργος: Και μια που είπες για το πεντάγραμμο, οι γραμμές ενώνονται και γεφυρώνονται από τις ίδιες τις νότες.

Κατερίνα: Και τελικά τι μουσική ακριβώς θα ακούσουμε από 'σας;
Μάριος: Καλή ερώτηση. Τα πάντα... Βέβαια έχουμε κάποιες ιδιαίτερες αγάπες.
Κατερίνα: Όπως;
Γιώργος: Κυρίως στα πλαίσια της rock και funky μουσικής κινείται το σχήμα. Βέβαια όπως αναφέραμε θα ακουστούν και παραδοσιακοί ήχοι σε διασκευή δική μας. Μάλιστα το κομμάτι για το οποίο έγινε λόγος έχει βρει ανταπόκριση, δηλαδή άτομα που μας έχουν ακούσει μία-δύο φορές το ζητάνε το κομμάτι.
Μάριος: Μέχρι και λαϊκοί που το έπαιζαν στα πανηγύρια ως χορευτικό έχουν σοκαριστεί.
Γιώργος: Θετικά.
Μάριος: Ναι. Κοίταξε, αγαπημένο είναι ότι είναι πρωτότυπο και μοναδικό. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Stairway to Heaven είναι από τα ωραιότερα κομμάτια. Το ίδιο μπορώ να πω και για τη Συννεφιασμένη Κυριακή του Τσιτσάνη που την έχουμε κάνει διασκευή αλλά και για Βεμβακάρη ή για Χρήστο Θηβαίο, Δελιβοριά, για Κατσιμίχα, ονόματα τρανταχτά του ελληνικού πενταγράμμου.
Γιώργος: Ακόμα και για ξένους καλλιτέχνες όπως είναι ο Stevie Wonder, οι Doobie Brothers και άλλα μεγάλα ονόματα που έχουμε διασκευάσει...

Κατερίνα: Κάτι πήρε το αυτί μου για single.
Μάριος: Ποιο αυτί, το αριστερό ή το δεξί;
Κατερίνα: Και τα δύο, ακούνε καλά. Οπότε γράφετε δικά σας κομμάτια και πάτε για δίσκο.
Μάριος: Ναι, έχουμε δικά μας κομμάτια. Ο καθένας μας γράφει και προσφέρει στην μπάντα. Από αυτά θα διαλέξουμε τα πιο καλά και κατάλληλα για να προωθηθούν αυτήν την περίοδο.
Πόπη: Τα πιο αντιπροσωπευτικά...
Μάριος: Βέβαια δεν σταματάμε ποτέ να γράφουμε. Δηλαδή σε κάθε πρόβα αφιερώνουμε κάποιο χρόνο για να πειραματιστούμε, να χτίσουμε νέα κομμάτια και να βγάλουμε μελωδίες.

Κατερίνα: Νομίζω ότι καλύψαμε και το θέμα της μπάντας σαν μουσική οντότητα και αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να πούμε τώρα είναι ότι ετοιμάζετε ιστοσελίδα που θα είναι σύντομα έτοιμη για να επικοινωνείτε με τον κόσμο αλλά και ποιοι άλλοι τρόποι επικοινωνίας υπάρχουν για το ενδιάμεσο διάστημα.
Ραφ: Ναι, μπορείς να πάρεις τώρα στο 090242343 και η μπάντα θα είναι γυμνή στο κρεβάτι σου (γέλια).
Κατερίνα: Θα το γράψω αυτό σε προειδοποιώ (γέλια).
Γιώργος: Για την ώρα οι τρόποι επικοινωνίας είναι η σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/5oSthChio), το site μας, όταν θα είναι έτοιμο, θα είναι το 5thelement.gr και βέβαια υπάρχει το e-mail μας (5th_element_chios@hotmail.gr) και το κανάλι στο YouTube (http://www.youtube.com/user/5oSthXio).

Κατερίνα: Ωραία, θα περιμένουμε κι άλλα νέα σας. Πιστεύω ότι θα δούμε κι άλλα πράγματα από σας και μέσα από αυτό το blog.
Μάριος: Η Πόπη δεν μας είπε τίποτα.
Πόπη: Τι να πω;
Γιώργος: Πως νιώθεις που είσαι η μοναδική γυναίκα στην μπάντα...
Πόπη: Α, πάρα πολύ καλά. Με τα παιδιά η συνεργασία είναι πολύ καλή. Θα υπάρξουν εντάσεις αλλά και στιγμές χαλάρωσης, θα βγούμε να πιούμε τον καφέ μας...
Μάριος: Αυτό είναι πολύ σημαντικό...
Πόπη: Κατ' αρχήν μεταξύ μας είμαστε φίλοι, παρέα, κάθε μέρα θα βρεθούμε και θα τα πούμε τόσο για την μπάντα όσο και για τα προσωπικά μας. Δεν είμαστε μόνο μέλη μιας μπάντας και θεωρώ ότι από εκεί απορρέει όλο αυτό το αποτέλεσμα της συνοχής, της απόλυτης συνεργασίας κι αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται και ο κόσμος βλέποντάς μας.
Μάριος: Πέρα από το ηχητικό αποτέλεσμα υπάρχει και μια οπτική συνοχή σε αποχρώσεις μαυρόασπρες και όπως μας έχουνε πει όλο αυτό βγάζει μια ενέργεια που δείχνει ότι η μπάντα έχει κάτι να δώσει.
Θέλω ακόμα να πω ότι επειδή όπως είπαμε ζούμε περίεργες εποχές και, χωρίς να θέλω να χρησιμοποιήσω κλισέ, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, θα ήθελα ο κάθε Έλληνας χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν να κοιτάξει το παρόν και το μέλλον που είναι οι πιο σημαντικοί χρόνοι.
Κατερίνα: Και να κάνει ότι μπορεί ο καθένας έτσι ώστε να βγει κάτι καλό.
Μάριος: Έτσι. Ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτή την κρίση να βγάλουμε λαμπρούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών και λαμπρούς μουσικούς. Μην ξεχνάμε ότι το μέλλον ανήκει στα νέα παιδιά, όπως ο Ραφαέλο και η Πόπη που είναι οι μικροί της μπάντας.
Γιώργος: Τώρα μιλάς σαν να είμαστε παππούδες...
Μάριος: Δεν είμαστε παππούδες, μιλάμε για μια πολύ μικρή διαφορά, ένα-δυο χρόνια (γέλια)...
Ραφ: Ψέφτηηηη!
Γιώργος: Επίσης κάτι το οποίο παραλήψαμε είναι ότι ήδη έχουν βρεθεί και νεότερα παιδιά από εμάς, ας τους χαρακτηρίσουμε πιτσιρικαρία, με τους οποίους ήδη γίνεται μια προσπάθεια κοντά σε μας να βγουν κι αυτά τα παιδιά να παίξουν ένα-δυο τραγουδάκια μαζί μας και αργότερα να κάνουν κάτι δικό τους.

Κατερίνα: Πολύ ωραία! Λοιπόν παιδιά ευχαριστώ για αυτή την ωραία κουβέντα. Εύχομαι να δούμε σύντομα πολλά από 'σας και να πετύχετε όλους τους στόχους σας.
Γιώργος: Κι εμείς ευχαριστούμε για την ευχάριστη κουβέντα και ελπίζουμε να τα πούμε πάλι στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου