Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Καρπενήσι - Στα όρη, στα ψηλά βουνά!


Γράφει η  Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το
Και ναι, μπήκε επιτέλους η άνοιξη! Ούτε που κατάλαβα πότε πέρασε ο φετεινός χειμώνας! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Φύση αναγεννάται και μαζί της αναδικνύονται ακόμα περισσότερο τα ήδη όμορφα τοπία του τόπου μας...Και πού να πρωτοστρέψω το βλέμμα μου! Στην όμορφη πατρίδα μας κάθε γωνιά της κρύβει και από έναν θησαυρό!
Ένας απ’ αυτούς είναι και το Καπερνήσι, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ιδιαίτερα το χειμώνα, αλλά όχι μόνο! Πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, δεσπόζει νοτιοδυτικά του Τυμφρηστού κι εκτός ένα πανέμορφο μέρος, είναι ένας τόπος που έχει
να σου διηγηθεί πολλές ιστορίες, που ξεκινούν ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια και συνεχίζονται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο που έχει διακριθεί για τη μεγάλη προσφορά του στους αγώνες, καθώς από το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά κατάγονταν μεγάλες προσωπικότητες του Έθνους μας. Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν μάλιστα να επισκεφθούν το Μουσείο του Καρπενησίου, στο οποίο εκτίθενται σήμερα προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου και Αλεξανδρου Τσάτσου, μαζί με σπάνιους χάρτες που η ίδια η οικογένεια Τσάτσου δώρισε σε αυτό.
Όντας σε ορεινή περιοχή, το Καρπενήσι είναι κυριολεκτικά θαμμένο στο πράσινο. Ακόμα και τώρα την άνοιξη λοιπόν αποτελεί έναν θαυμάσιο προορισμό. Και τι δεν έχει αυτή η περιοχή! Ποτάμια με κρυστάλινα νερά για rafting, βουνά με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου στις πλαγιές τους για ορειβασία, γεφύρια, μοναστήρια, φαράγγια και πάνω απ’ όλα, παρθένα φύση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από το 1991 η UNESCO το έχει ανακηρύξει ως ένα από τα καθαρότερα οικοσυστήματα του πλανήτη! Αν και πρωτεύουσα νομού, τα σπίτια παραμένουν παραδοσιακά, με πλήθος καλοδιατηρημένων παλαιών κτηρίων, δίνοντάς σου μια γεύση από το χτες...


Φυσικά δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς και στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, συγκεκριμένα στο Βελούχι, σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων και το οποίο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα ολόκληρης της Ελλάδας. Πέρα από τις διάφορες δραστηριότητες, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι πολυάριθμοι επισκέπτες του μπορούν επίσης να απολαύσουν επιδείξεις ski, snowboard και snowmobile...αλλά και οι πιο τολμηροί να δοκιμάσουν τα όριά τους!
Την εικόνα όμως του Καρπενησίου δε συνθέτει μόνο η ίδια η πρωτεύουσα, αλλά και οι γύρω περιοχές, γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων. Μερικά απ’ αυτά είναι το Νόστιμο, το Μεγάλο Χωριό στο οποίο βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο, οι Κορυσχάδες, όπου το παλαιό δημοτικό σχολείο ως διατηρητέο μνημείο, πλέον φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελτετζή, το Παλαιό Μικρό Χωριό, το Κρίκελο κ.α. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποια απ’ αυτά λοιπόν όπως και να χει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου