Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

«Αγρίνιο», θα πει πόλη των καλλιεργητών, πόλη των αγροτών!

Το Αγρίνιο βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας, περίπου στο κέντρο του και αποτελεί τον κρίκο που συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία.
Υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες εκδοχές για την ίδρυση της πόλης του Αγρινίου. Σύμφωνα με την πρώτη, το αρχαίο Αγρίνιο χτίστηκε από το βασιλιά Άγριο, γιο του Πορθάονος του Αιτωλού, που ήταν βασιλιάς των Πλευρωνίων και των Καλυδωνίων. Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το Αγρίνιο οφείλει το όνομά του στον Άγριο Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν στη Σπολάϊτα και προς τιμήν του τελούνταν «Τα Αγριάνεια».

Γράφουν: Μαρία και Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου

Η πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο
Ολόκληρη η ιστορία του αρχαίου Αγρινίου προβάλλει στα μάτια του επισκέπτη, μέσα από μία πληθώρα ευρημάτων (όστρακα αγγείων, νεολιθικά εργαλεία, γεωμετρικά αγγεία, επιτύμβια επιγράμματα, γλυπτά...), που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Την πρωτοβουλία της διατήρησης και της προβολής των αρχαιολογικών ευρημάτων ανέλαβαν οι αδερφοί Παπαστράτου. Προσφορά τους αποτελεί επίσης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, όπου στεγάζεται και η αίθουσα τέχνης Χρήστου Καπράλου. Ακόμα, το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, που παρουσιάζει εκθέματα από το 1821 έως τις μέρες μας.
Ιστορικά κτήρια για την πόλη του Αγρινίου αποτελούν και οι καπναποθήκες (το νεοκλασικό του Παπαστράτου, των αδερφών Ηλιού, των αδερφών Παπαπέτρου...), που φανερώνουν το γεγονός ότι το Αγρίνιο υπήρξε στο παρελθόν μια μεγάλη καπνομάνα! Το «τσεμπέλι», το «μυρωδάτο», το «μπασμά», ντόπιες ποικιλίες καπνού έκαναν απολαυστικό το στρίψιμο του τσιγάρου, για όσους τις επέλεγαν!
Το Δημοτικό Πάρκο είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος ελεύθερος χώρος της πόλης, με ιστορία εννενήντα περίπου χρόνων. Το υπαίθριο θέατρο (Κηποθέατρο) που φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το αναψυκτήριο που λειτουργεί στο χώρο του Πάρκου, προσφέρουν ευκαιρίες αναψυχής, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Στο κέντρο του Πάρκου δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρος. Τον τελευταίο καιρό μελατάται η αναμόρφωση του χώρου του Πάρκου με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή του.
Τα καλοκαίρια στην πόλη του Αγρινίου περνούν ευχάριστα στον υπαίθριο δημοτικό κινηματογράφο της πόλης, το «Ελληνίς», που αποτελεί μία από τις παλαιότερες μορφές ψυχαγωγίας στην πόλη του Αγρινίου!
Αν επιθυμείτε να δείτε μία πανοραμική όψη της πόλης και του κάμπου του Αγρινίου αξίζει να ανηφορήσετε προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια να συνεχίσετε, ακολουθώντας μία όμορφη διαδρομή, για να φτάσετε τελικά στο λόφο με το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
Στον τομέα των γραμμάτων, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πόλης του Αγρινίου, είναι ο ποιητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Χατζόπουλος.


ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Η λίμνη Τριχωνίδα
Η πόλη του Αγρινίου συνορεύει με τη λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη, καθαρότερη και πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα λίμνη στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την ξεχωριστή πανίδα (πολλά είδη πουλιών – κάποια σπάνια και άλλα υπό εξαφάνιση, ψάρια...) και την εξαιρετική χλωρίδα (πλατάνια, ιτιές, φράξους, λυγαριές, ευκαλύπτους, νούφαρα, κυκλάμινα, ορχιδέες...). Η λίμνη Τριχωνίδα ανήκει σήμερα στις περιοχές NATURA 2000.

Το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας στην Κλεισούρα
Το φαράγγι της Κλεισούρας
Δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, βρίσκεται το φαράγγι της Κλεισούρας, ένα τοπίο που το συνθέτουν αγέρωχα ψηλά βουνά και το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας, «γαντζωμένο» στους βράχους. Το φαράγγι, όπως είναι φυσικό, προσελκύει επίδοξους αναρριχητές που απολαμβάνουν —στο καλύτερο πεδίο στην Ελλάδα— την αναρρίχηση υπό βροχή.

Υδροηλεκτρικά φράγματα
Τα υδροηλεκτρικά φράγματα Καστρακίου, Στράτου και Κρεμαστών, εκτός του ότι αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα, ως τεχνητές λίμνες, φανερώνουν τις προσπάθειες των κατοίκων να δαμάσουν τα νερά του ποταμού Αχελώου.

Το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου
στο Βλοχό
Βλοχός
Μία ακόμη περιοχή που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το χωριό Βλοχός, στην κορυφή του οποίου, βρίσκεται η ακρὀπολη των Θεστιέων. Ως τόπος κατοικίας των αρχαίων Θεστιέων παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κάτω από την ακρόπολη των Θεστιέων, συναντάμε τη μονή Βλοχού, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μπροστά μας απλώνεται ένα καταπράσινο τοπίο, ενώ η θέα είναι πραγματικά μαγευτική. Μία πανοραμική άποψη της περιοχής του Βλοχού αντικρίζει ο ταξιδιώτης αν βρεθεί ακριβώς απέναντι στο λόφο με το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.


Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ
Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας και ο δεύτερος σε μήκος μετά τον Αλιάκμονα. Πηγάζει από την Ήπειρο, νότια της Πίνδου, διέρχεται από πολλούς νομούς, διασχίζει στο μεγαλύτερο μέρος του τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον κάμπο του Αγρινίου και χύνεται τελικά στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ενδιαφέροντες είναι και οι μύθοι γύρω από τον Αχελώο. Η μυθολογία τον θέλει γιο του Ωκεανού και της Τηθύος ή της Γαίας. Κόρες του ήταν οι Σειρήνες και οι Νύμφες και σύζυγός του ήταν η Στερόπη.
Ήταν ένας από τους ισχυρότερους ποτάμιους θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα θεωρεί πως μόνο ο Δίας ήταν ανώτερος σε δύναμη από τον Αχελώο. Στο δρόμο του Αχελώου βρέθηκε ο ήρωας Ηρακλής. Μονομάχησαν για τα μάτια της Δηιάνειρας, κόρης του βασιλιά της Ακαρνανίας, Οινέα. Παρά τις ματαμορφώσεις του ποταμού σε ταύρο και δράκοντα, ο ημίθεος Ηρακλής πήρε τη νίκη και το κορίτσι, σπάζοντας ένα κέρατο του Αχελώου. Για να το ανακτήσει ο ποταμός, του χάρισε «Το κέρας της Αμάλθειας», περίφημο δώρο αφθονίας και γονιμότητας. Οι Ακαρνάνες λάτρευαν τον Αχελώο ως θεό, διοργανώνοντας αγώνες προς τιμήν του. Στην τέχνη απεικονίζεται ως ανθρωπόμορφος ταύρος με μακριά γενειάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου