Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ζαγοροχώρια

Καλή χρονιά σε όλους σας!!!! Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τα καλύτερα! Προσωπικά δε θα ευχηθώ πολλά για το νέο χρόνο, κυρίως να έχουμε υγεία και τους ανθρώπους που αγαπάμε δίπλα μας, γιατί σ’ αυτή τη ζωή δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πολύ δύσκολο να πορευτούμε μόνοι μας. Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πάει να πει ότι τελικά ο κόσμος δεν καταστράφηκε, πράγμα πολύ ευχάριστο, διότι αυτό σημαίνει ότι ζήσαμε και φέτος τη μαγεία και τη ζεστασιά τον Χριστουγέννων και θα συνεχίσουμε να τη ζούμε για πολλά χρόνια ακόμη! Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα αυτή η εποχή είναι υπέροχη, κυρίως γιατί πιστεύω ότι, όσο δύσκολοι καιροί και αν είναι αυτοί που διανύουμε, η όλη ατμόσφαιρα των γιορτών μας γεμίζει όλους με λίγη παραπάνω αισιοδοξία και διάθεση να προσφέρουμε στους γύρω μας. 

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το PaintBox magazine



Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να σας ταξιδέψω εκεί που θα πάμε αυτό το μήνα. Νομίζω όμως ότι καλά έκανα και περίμενα, καθώς ταιριάζει απόλυτα με το γιορτινό κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες! Φτάνοντας μέχρι την καρδιά της βόρειας Πίνδου, το Ζαγόρι θα προσφέρει στον επισκέπτη ένα μοναδικό θέαμα από επιβλητικά βουνά, καταπράσινες κοιλάδες και οροπέδια, κρυστάλλινες λίμνες και ποτάμια. Καθένα από τα σαράντα έξι χωριά είναι ξεχωριστό με τον τρόπο του και σίγουρα είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να τα επισκεφθεί όλα μονομιάς. Εδώ θα μιλήσουμε για όσα περισσότερα χωριά μπορούμε, ελπίζοντας όμως ότι εσείς θα μπορέσετε να επισκεφθείτε ακόμα περισσότερα!

Το χωριό της Αρίστης αποτελεί πόλο έλξης για πάρα πολλούς τουρίστες, όχι μόνο για την ομορφιά του τοπίου που άλλωστε όλα τα Ζαγοροχώρια απλόχερα προσφέρουν, αλλά κυρίως για την γεωγραφική του θέση, η οποία διευκολύνει την πρόσβαση στα γύρω χωριά και κυρίως στα σπουδαιότερα αξιοθέατα ολόκληρης της περιοχής: πρωτίστως στον ποταμό Βοϊδομάτη, που προσφέρει ίσως το ιδανικότερο σκηνικό για πεζοπορίες μέσα στη φύση, με φυσικά μονοπάτια που πλαισιώνονται από πλατάνια αλλά και για ράφτινγκ στα καθάρια νερά του, ενώ η σταθερή θερμοκρασία του στους 4 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελεί πρόκληση για πολλούς τολμηρούς επισκέπτες να βουτήξουν στα διάφανα νερά του ποταμού. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα μια βόλτα στον ποταμό Βοϊδομάτη, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις ατέλειωτες ομορφιές του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, αλλά και να δείτε το περίφημο γεφύρι του Βοϊδομάτη, το οποίο χτίστηκε το 1853, ύστερα από πολλές προσπάθειες. Δίπλα στο γεφύρι υπάρχει λιθόστρωτο μονοπάτι, που αν το ακολουθήσετε θα φτάσετε στο φαράγγι του Βίκου. 

Μέρος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα φαράγγια ολόκληρης της Ευρώπης και όχι άδικα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από το 1973 αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της χαράδρας από την Αρίστη, το Μονοδένδρι (επίσης πανέμορφο χωριό, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κασιόπιτα!), το Βραδέτο και τον Βίκο στα πανέμορφα μπαλκόνια τους, ενώ οι πιο τολμηροί μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμα και να διασχίσετε ολόκληρο το φαράγγι σε μια διαδρομή συνολικής διάρκειας έξι ωρών! Αντέχετε; Επίσης, κοντά στο γεφύρι του Βοϊδομάτη αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι χτισμένη η Κόνιτσα, όπου στον κάμπο της ενώνονται οι ποταμοί Σαραντάπορος, Βοϊδομάτης και Αώος. Εντυπωσιακό είναι και το φαράγγι του Αώου, το οποίο πλαισιώνει το μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι της Κόνιτσας. Κάτω από την κάμαρα της γέφυρας υπάρχει ένα καμπανάκι, το οποίο παλιότερα έδινε σήμα κινδύνου στους περαστικούς όταν φυσούσε δυνατός αέρας. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που περνάει κάτω από το γεφύρι θα βρεθείτε στη μονή Στομίου.


Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η Αρίστη αποτελεί την ιδανική αφετηρία για τα περισσότερα αξιοθέατα της γύρω περιοχής. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η μαγευτική Δρακόλιμνη, το μονοπάτι της οποίας ξεκινάει από το μικρό Πάπιγκο, στην περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε την πεζοπορική διαδρομή. Στα νερά της Δρακόλιμνης ζει ο Τρίτωνας, ένα από τα σπανιότερα προστατευόμενα είδη, που μοιάζει με μικρό δράκο, οπότε αν έχετε χρόνο αξίζει και με το παραπάνω μια εκδρομή προς τα κει!

Και μιας που είπα Πάπιγκο, δε γίνεται να επισκεφθείτε τα Ζαγοροχώρια και να μην περάσετε από κει, έστω και για μια μικρή βόλτα. Ίσως το γνωστότερο χωριό ολόκληρου του Ζαγορίου, χωρίζεται στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο (μπορείτε να κάνετε και ιππασία!!!) και φημίζεται για την αρχιτεκτονική του που έχει ως κύριο στοιχείο την πέτρα. Τα πανέμορφα λιθόκτιστα κτίσματα των δύο οικισμών είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών και ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

Όσες σελίδες και αν γεμιίσω γράφοντας για τα Ζαγοροχώρια δε θα είναι ποτέ αρκετές. Γι’ αυτό σας προτρέπω να τα επισκεφθείτε οπωσδήποτε αν δεν το χετε κάνει ήδη, για να ανακαλύψετε και μόνοι σας ακόμα ένα μέρος στην Ελλάδα μας που αν μη τι άλλο είναι μοναδικό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου