Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πρέσπες

Αντικρίζοντας κανείς τις Πρέσπες, νιώθει περίεργα συναισθήματα να τον κατακλύζουν. Η τοποθεσία τους δίνει συχνά την εντύπωση ενός έρημου, απόμακρου τόπου, κάτι όμως που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Οι λίμνες αυτές κουβαλούν με τη σειρά τους μια μακρόχρονη ιστορία πίσω τους και μια άγρια ομορφιά που μας προκαλούν να την αντικρίσουμε...

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
Αναδημοσίευση από το PaintBox magazine


Η περιοχή της Πρέσπας άρχισε να κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, χάρη στην πληθώρα των φυσικών αγαθών που απλόχερα πρόσφερε στους κατοίκους. Και βέβαια πέραν της επιβλητικής ομορφιά της, η Πρέσπα συγκεντρώνει πολλά ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά στοιχεία, διασκορπισμένα στις τρεις χώρες που εκτείνεται, προερχόμενα τα περισσότερα από την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το μαρτυρούν άλλωστε τα 100 και παραπάνω βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, που σώζονται στις τρεις χώρες στις οποίες μοιράζεται η περιοχή.

Βρίσκονται στο δυτικό μέρος της Μακεδονίας, με τη Μικρή Πρέσπα να εκτείνεται από την Ελλάδα μέχρι την Αλβανία και τη Μεγάλη να μοιράζεται σε τρεις χώρες, στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Η ιδιαίτερη οικολογική αξία της περιοχής της Πρέσπας έκανε τους κατοίκους των γύρω οικισμών να επιθυμούν να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία της. Και με το δίκιο τους, καθώς όπως φαίνεται η φύση έχει εργαστεί σκληρά προκειμένου να καταφέρει να συνθέσει το μοναδικό αυτό τοπίο. Έτσι, η Πρέσπα ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1974, ενώ το 2000 ιδρύθηκε το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών με στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη των λιμνών μέσω μιας τριεθνούς συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Οι Πρέσπες συγκεντρώνουν τεράστιο αριθμό διαφορετικών ζώων και φυτών συγκριτικά με το μέγεθος της έκτασής τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πολλά από τα σπάνια είδη που βρίσκουν καταφύγιο εκεί είναι ενδημικά, απαντώνται δηλαδή μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιπλέον εδώ συναντά κανείς πάνω από τα μισά είδη πτηνών, αμφιβίων και θηλαστικών ολόκληρης της Ελλάδας. 

Ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Μικρής Πρέσπας είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στο οποίο η προσέλευση στο παρελθόν πραγματοποιούνταν με βάρκες. Η κατασκευή της πεζογέφυρας έλυσε άμεσα το πρόβλημα της πρόσβασης κι έτσι πλέον συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες, που έρχονται για να θαυμάσουν πέρα από τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές, την επιβλητική Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που χτίστηκε το 986 μ.Χ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής.
Από την άλλη, αξίζει να θαυμάσει κανείς τα ασκητήρια που έκτισαν οι μοναχοί στη Μεγάλη Πρέσπα, αναζητώντας καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και τις βραχογραφίες του 14ου – 16ου αιώνα, στα βράχια της παραλίας της Μεγάλης Πρέσπας στην Ελλάδα και την Αλβανία. Φυσικά, η ομορφιά της Πρέσπας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Νησάκια, παραδοσιακοί οικισμοί και μαγευτικά τοπία περιμένουν τους επισκέπτες που θα περάσουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν την εξερεύνηση του μαγευτικού αυτού τόπου...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου