Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ναύπλιο


Κάτι η ρομαντική του ατμόσφαιρα, κάτι η ατμόσφαιρα της επαρχίας που σε κάνει να αισθάνεσαι μακρυά από το χαμό της μεγαλούπολης, καθιστά το Ναύπλιο έναν πολύ δημοφιλή προορισμό τόσο για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους τουρίστες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που για τους Ενετούς το Ναύπλιο ήταν η «Νάπολη της Ανατολής»! Περνώντας από τα χέρια πολλών κατακτητών, έφτασε το 1827 να γίνει πρωτεύουσα της Ελλάδας, ενώ σήμερα αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας.

Γράφει η Αλίκη Κουτούρα
 

Το πρώτο πράγμα φυσικά που έρχεται στο μυαλό του επισκέτη όταν ακούει Ναύπλιο δεν είναι άλλο από το Μπούρτζι. Η νησίδα πάνω στην οποία είναι χτισμένο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού του Ναυπλίου και οι Ενετοί, αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη στρατηγική σημασία της, έχτισαν το 1473 το επιθαλάσσιο φρούριο που βλέπουμε εμείς σήμερα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο μέχρι το 1865. Πολύ επιβλητικό με τη σειρά του είναι και το φρούριο του Παλαμηδιού, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Από κει άλλωστε ξεκίνησε και η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους κατακτητές, στις 29 Νοεμβρίου του 1822. Πολλοί είναι οι τολμηροί που έχουν επιχειρήσει να ανέβουν και τα 850 σκαλοπάτια του και πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, καθώς η θέα που σου προσφέρει το κάστρο σε αφήνει άναυδο!
Μια βόλτα στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου θα προσδώσει στη διαμονή σας την απαραίτητη δόση περιπέτειας. Κεντρικό σημείο είναι βέβαια η περίφημη Πλατεία Συντάγματος. Εκεί βρίσκονται πολλά κτήρια ιστορικής σημασίας, όπως είναι η ενετική αποθήκη του στόλου που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, το οποίο φιλοξένησε τη Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας, αλλά και το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, το οποίο λειτούργησε αρχικά ως τζαμί και αργότερα ως χώρος λατρείας των καθολικών, ενώ στη συνέχεια ως θέατρο και κινηματογράφος. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην Κάτω Πόλη, παραδοσιακά σοκάκια, πέτρινα σπίτια και βρύσες και ανηφορικά δρομάκια συνθέτουν την εικόνα της, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη δική μας. Εδώ βρίσκεται επίσης και η περίφημη Πύλη της Ξηράς, που στο παρελθόν αποτελούσε τη μοναδική είσοδο στην Κάτω Πόλη από τη στεριά. Εντυπωσιακός είναι και ο προμαχώνας των «Πέντε Αδελφών», χάρη στον οποίο προστατευόταν το λιμάνι, αλλά και το δυτικό τμήμα της Παλαιάς Πόλης.
Στο Ναύπλιο λειτουργεί επίσης από το 2004 παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στο οποίο φιλοξενούνται έργα εμπνευσμένα από το ηρωικό αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την ιστορική διάσταση της πόλης.
Όσος κι αν είναι ο χρόνος σας, το Ναύπλιο είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρει πολλές εκπλήξεις, καθώς και πολλές ώρες για βόλτες και εξερεύνηση! Και αν υπάρχει δυνατότητα εξορμήσεων εκτός της πόλης, μη στερήσετε στον εαυτό σας το μεγαλείο της αρχαίας Ολυμπίας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι Μυκήνες, όπου αξίζει κανείς να θαυμάσει την ένδοξη Ακρόπολη, τους τάφους, αλλά και το μουσείο. Και τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε φυσικά την Επίδαυρο, το φημισμένο ιερό του Ασκληπιού, όπου πέρα από το αρχαίο θέατρο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τους γύρω ναούς που ενισχύουν την επιβλητικότητα της τοποθεσίας, σε συνδυασμό με το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου